3. Οι αξίες μας
ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ: Κάθε προσωπικός στόχος επιτυγχάνεται μόνο όταν περιλαμβάνεται στους στόχους μιας ευρύτερης ομάδας. Όταν το «εγώ», γίνει «εμείς» και οι άνθρωποι που συμμετέχουν, δουλέψουν μαζί και συνεργαστούν, ώστε στο τέλος κάθε μέρας το ισοζύγιο να έχει θετικό πρόσημο για την κοινωνία. Αυτό λέγεται «κουλτούρα ομαδικότητας» και θέλουμε να την μεταδώσουμε στο σύνολο των δημοτών μας. Γι’ αυτό, μεταξύ άλλων, θα συστήσουμε ομάδες εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα επιτύχουμε να βελτιώσουμε την απόδοσή μας.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΣ: Ο επαγγελματισμός είναι ένας από τους θεμελιώδεις λίθους της κοινωνικής ζωής. Δεν θα παίρναμε στο σπίτι μας να κάνει μια δουλειά ένας ηλεκτρολόγος ή ένας υδραυλικός που δεν είναι επαγγελματίας.
Τι σημαίνει επαγγελματισμός; Σημαίνει ότι συνάπτω ένα συμβόλαιο τιμής, το οποίο με δεσμεύει να εκπληρώσω μια δράση με χρονοδιάγραμμα, στόχους, μέσα, μεθόδους και σχέση κόστους – αποτελέσματος. Στο τέλος της ημέρας πρέπει να εξηγήσω και να αποδείξω πώς διαχειρίστηκα το κεφάλαιο που μου παραχωρήθηκε και τί αποτέλεσμα έφερα. Να είστε βέβαιοι ότι αυτό θα εφαρμοστεί, σε όλο το φάσμα της διοίκησης του Δήμου.
ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: Το χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός ακέραιου πολίτη είναι ότι δεν διαχωρίζει τα μικρά από τα μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας. Δεν θα πετάξει το μπουκαλάκι του νερού όπου βρει, αλλά θα αναζητήσει τα σημεία ανακύκλωσης. Θα ψάξει να βρει τον επόμενο άδειο κάδο, αντί να αφήσει τα σκουπίδια στον πρώτο που θα συναντήσει και θα είναι γεμάτος. Η ακεραιότητα χαρακτηρίζει την καθημερινότητά του.
ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ: Κάθε άνθρωπος ευημερεί, όταν βρεθεί σε ένα περιβάλλον όπου θα μπορεί να αναδείξει τις δυνατότητές του, και να τις θέσει στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Ωστόσο, πολλοί συγχέουν την ισότητα με την ισοπέδωση, και τις δυνατότητες με τις ευκαιρίες. Στον Συνδυασμό «Συνδημότες Δήμου Σικυωνίων» πιστεύουμε στην ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος αξιοκρατίας και συνεχούς αξιολόγησης, που θα ξεχωρίζει, τον ικανό από τον ανίκανο, και τον εργατικό από τον αδιάφορο. Η ακολουθούμενη μέχρι τώρα τακτική είναι και άδικη και αντιπαραγωγική.
Γι’ αυτό, θα δημιουργήσουμε διαδικασία αξιολόγησης των εργαζομένων του Δήμου, προκειμένου να τους δώσουμε κίνητρα για να εξυπηρετήσουν ακόμα καλύτερα τον Δημότη. Πρόκειται για συστήματα αξιολόγησης, τα οποία έχουν λειτουργήσει σε διεθνές επίπεδο και θα τα εφαρμόσουμε σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης, των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων του Δήμου.
ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ: Πολλοί θεωρούν πως οι πολίτες δεν είναι έτοιμοι να σε ακούσουν αν μιλήσεις με ειλικρίνεια, γι’ αυτό και στην πολιτική δεν πρέπει να λες αλήθειες. Αυτό είναι ψέμα. Μόνο η ειλικρίνεια σώζει, γιατί μόνο αυτή καλλιεργεί σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τους δημότες. Αλλά πρέπει να ξέρεις και πώς να πεις την αλήθεια. Μπορείς ή να τρομάξεις, ή να πείσεις. Το μόνο που δεν μπορείς να κάνεις είναι να κρυφτείς πίσω από αυτήν και να υποχωρήσεις απέναντι στα προβλήματα, αφήνοντας το σύστημα να σε διαβάλλει. Οι «Συνδημότες Δήμου Σικυωνίων» πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η ειλικρίνεια είναι η μόνη μέθοδος πολιτικής συμπεριφοράς που οδηγεί σε ένα υγιές περιβάλλον.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: Αναζητούμε διαρκώς τρόπους να καινοτομούμε. Δεν θα ανακαλύψουμε, φυσικά, τον τροχό, αλλά θα μελετήσουμε τα επιτυχημένα παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να ταιριάξουμε ένα επιτυχημένο σύστημα, στο δικό μας περιβάλλον. Πως θα εκμεταλλευτούμε τις καινοτόμες ιδέες, οι οποίες είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουμε ως Δήμος στην παγκόσμια κοινότητα. Σκεφτόμαστε παγκόσμια, δρούμε τοπικά.
Και εδώ μπαίνει το μεγάλο στοίχημα. Να ανατρέψουμε το Brain-drain, την διαρροή μυαλών, και να ξαναφέρουμε πίσω τα παιδιά μας, που έφυγαν γιατί δεν βρήκαν εδώ χώρο, ούτε να εργαστούν, ούτε να εκφραστούν. Αυτούς τους ανθρώπους θα τους αναδείξουμε και σε θέσεις εξουσίας.
Εξωστρέφεια, αισθητική, καινοτομία, υπεύθυνη ηγεσία: αυτοί θα είναι οι πολιορκητικοί κριοί, με τους οποίους θα διαλύσουμε κάθε παλαιολιθικό μηχανισμό, που μας καθηλώνει.
ΕΥΘΥΝΗ: Ο Καζαντζάκης, μας έχει διδάξει ότι πρέπει να αγαπάμε την ευθύνη. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει στην ζωή μας, αν αδιαφορούμε για την πόλη μας, για το χωριό μας, για την γειτονιά μας, για τον διπλανό μας. Όταν δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη να καλλιεργήσουμε και να υποστηρίξουμε το πρότυπο του υπεύθυνου δημότη, ουσιαστικά υπονομεύουμε την ίδια την δημοκρατία.
Πολλοί πιστεύουν πως η ευθύνη και η συμμετοχή στα «κοινά» αρχίζει και τελειώνει με την συμμετοχή στις εκλογές. Για εμάς, όμως τότε ακριβώς είναι που ξεκινά, ενώ στην πραγματικότητα δεν σταματά ποτέ. Θεωρούμε ότι κάθε δημόσια παρέμβαση έχει αντίκτυπο στον άνθρωπο. Για αυτό, δεν θέλουμε να δουλεύουμε για τον δημότη, αλλά, μαζί με τον δημότη.