Nέο δημοτικό σχολείο στους Καλλιάνους

Nέο δημοτικό σχολείο στους Καλλιάνους

Κιάτο, 31 Ιουλίου 2020

Να δημιουργηθεί νέο δημοτικό σχολείο στους Καλλιάνους αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την πρώτη συνεδρίαση και την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξής μας Μάρκου Λέγγα, οι «συνΔΗΜΟΤΕΣ» δεσμευτήκαμε πως μαζί με την αυστηρή κριτική θα συνδυάσουμε την θετική και εποικοδομητική συλλογιστική της κατάθεσης προτάσεων, οι οποίες θα πάνε τον δήμο μπροστά. Αυτό το πράξαμε σε πάμπολλες περιπτώσεις, με τελευταία στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, καταθέτοντας δύο προτάσεις, οι οποίες με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι έγιναν αποδεκτές και υπερψηφίστηκαν τόσο από την πλειοψηφία, όσο και από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

 1. Η πρώτη πρότασή μας αφορά ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με την εκπαίδευση.

  i. Tο ιστορικό

  Όπως είναι γνωστό από το 2011 -και στο πλαίσιο της μείωσης των δημοσιονομικών εξόδων, λόγω των Μνημονίων- 13 σχολεία έκλεισαν στην Δημοτική Ενότητα της Στυμφαλίας. Το μόνο που παρέμεινε ήταν το εξατάξιο γυμνάσιο των Καλλιάνων, που φιλοξενούσε τρεις τάξεις Γυμνασίου, τρείς τάξεις Λυκείου και έξι τάξεις Δημοτικού! Αυτή η σχολική μονάδα εξυπηρετούσε (συνολικά) περίπου 100-120 παιδιά από την ευρύτερη περιοχή, ενώ άλλοι μαθητές από το Ψάρι και τον Ασπρόκαμπο πήγαιναν (και εξακολουθούν να πηγαίνουν) στα σχολεία της Νεμέας.
  Εκείνη τη χρονιά ο (νεοεκλεγμένος τότε) δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, υποσχέθηκε ότι θα φτιάξει ένα νέο πολυδύναμο σχολείο και για το λόγο αυτό παρουσίασε ένα σχέδιο μηχανικών. Η υπόσχεση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Το μόνο που έγινε ήταν η προσθήκη ενός κοντέινερ (στην πορεία προστέθηκαν άλλα δύο) και δύο χημικών τουαλετών.
  Έτσι, το 2016, 342 γονείς και κηδεμόνες παιδιών από την περιοχή της Στυμφαλίας υπέγραψαν ένα ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν να δημιουργηθεί στους Καλλιάνους ένα νέο εξαθέσιο κτιριακό συγκρότημα, για τις ανάγκες του δημοτικού σχολείου.
  Γνωρίζοντας τις συγκεκριμένες ανάγκες, τον Απρίλιο του 2019 κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι «συνΔΗΜΟΤΕΣ» συναντήθηκαν με την τότε ηγεσία της ΚΤΥΠ, η οποία έχει την ευθύνη της δημιουργίας νέων σχολικών συγκροτημάτων. Στη συνάντηση θέσαμε το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και ευρύτερα το πρόβλημα των σχολικών υποδομών στον δήμο μας. Η απάντηση που λάβαμε ήταν ξεκάθαρη. «Υποδείξτε μας έναν χώρο, καθαρό και ελεύθερο βαρών και η ΚΤΥΠ θα σας φτιάξει το σχολείο». Η ίδια διάθεση ισχύει και σήμερα, καθώς -όπως μας ενημέρωσε η βουλευτής Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη, ύστερα από συνάντηση που είχε με την σημερινή ηγεσία της ΚΤΥΠ- παραμένει η θετική προδιάθεση για την κατασκευή του σχολείου. Το μόνο που ζητείται είναι η αρωγή του Δήμου με την υποβολή των απαραίτητων στοιχείων για την ωρίμανση του έργου κατασκευής της σχολικής μονάδας, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως υπάρχει ήδη διαθέσιμος χώρος.
  Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι ανάγκες για ένα νέο σχολείο είναι σήμερα ισχυρότερες από ποτέ, με δεδομένο ότι τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19 επιβάλλουν λιγότερους μαθητές ανα αίθουσα, γεγονός που θα κάνει ακόμα περισσότερο δύσκολη την κατάσταση.


 2. ii. Τι προτείναμε

  Έχοντας όλα αυτά τα δεδομένα, και σύμφωνα με τις εισηγήσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου καταθέσαμε πρόταση για την δημιουργία νέου 6θέσιου σχολικού κτιρίου για τις ανάγκες του δημοτικού σχολείου, με τις εξής προδιαγραφές και στο υπάρχον οικόπεδο:

 • 6 αίθουσες διδασκαλίας
 • Αίθουσα για τμήμα ένταξης
 • Αίθουσα πληροφορικής
 • Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων
 • Εξοπλισμένο γυμναστήριο
 • Γραφείο Διευθυντή
 • Γραφείο Διδασκόντων
 • Τουαλέτες μαθητών και εκπαιδευτικών
 • Προαύλιο χώρο
 • Γήπεδα

Για την παρακολούθηση της πορείας του έργου προτείναμε τη σύσταση επιτροπής από τρεις δημοτικούς συμβούλους, η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη των απαιτούμενων ενεργειών (συλλογή δικαιολογητικών, εκτέλεση έργων) ώστε να μην κωλυσιεργήσει ένα αναγκαίο και ωφέλιμο έργο.

 1. Η δεύτερη πρόταση που καταθέσαμε αφορά την ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων. Όπως είναι γνωστό, ο δήμος Κορινθίων πήρε μία θετική πρωτοβουλία και εγκατέστησε μία σειρά από κόκκινους κάδους στους οποίους κάθε πολίτης μπορεί να τοποθετήσει ρούχα και παπούτσια που δεν χρειάζεται. Πρόκειται για μία διαδικασία με πολλαπλά οφέλη, και για τον δήμο και για την τοπική κοινωνία, η οποία, ωστοσο, πάνω από όλα, μεταφέρει ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα αλληλεγγύης με όρους αξιοπρέπειας.
  Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την εξειδικευμένη εταιρεία “Recycom”, η οποία εφαρμόζει με οργανωμένο τρόπο ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, φιλοδοξώντας να συμβάλλει ενεργά και δραστήρια στη δημιουργία ενός καθαρού, υγιεινού και αειφόρου περιβάλλοντος. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλά από αυτά τα είδη, όταν δεν διατίθενται σε ανθρώπους που τα χρειάζονται καταλήγουν σε χωματερές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον.

Ολοκληρώνοντας θα θυμίσουμε για μια ακόμη φορά πως οι «συνΔΗΜΟΤΕΣ» θα λειτουργούν πάντα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην τοπική κοινωνία, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, πάνω σε προτάσεις που θα βελτιώνουν την ζωή των δημοτών.

 

 

Γραφείο Τύπου
Δημοτικής Παράταξης
«συνΔΗΜΟΤΕΣ» Δήμου Σικυωνίων