ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΚΟΥ ΛΕΓΓΑ ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ: «Ε, λοιπόν, οι δημότες του Κιάτου μίλησαν απόψε και αποφάσισαν. Ψήφισαν ανατροπή και ψηφίζουν συνΔΗΜΟΤΕΣ, για έναν δήμο ανθρώπινο, σύγχρονο, ενωμένο και δυνατό»!

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΚΟΥ ΛΕΓΓΑ ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ: «Ε, λοιπόν, οι δημότες του Κιάτου μίλησαν απόψε και αποφάσισαν. Ψήφισαν ανατροπή και ψηφίζουν συνΔΗΜΟΤΕΣ, για έναν δήμο ανθρώπινο, σύγχρονο, ενωμένο και δυνατό»!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κιάτο, 22 Μαΐου 2019

Σε μία πρωτοφανή -ακόμα και για εθνικές εκλογές- συγκέντρωση, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο Κιάτο, πάνω από 1200 δημότες του δήμου Σικυωνίων κατέκλυσαν την Πλατεία Ελευθερίας και έδωσαν καθαρό μήνυμα νίκης στους «συνΔΗΜΟΤΕΣ» και τον Μάρκο Λέγγα στις εκλογές της Κυριακής.

Για περισσότερες από δύο ώρες ο υπ. δήμαρχος Σικυωνίων μιλώντας από καρδιάς, σε μια σπάνια έκρηξη αυθεντικού πολιτικού λόγου, που δεν έχει τολμήσεις κανείς άλλος υποψήφιος μέχρι σήμερα, μίλησε για το σχέδιο του να αλλάξει τα πάντα στον δήμο Σικυωνίων και να τον μετατρέψει σε πρότυπο ευρωπαϊκό δήμο.  Ταυτόχρονα, όμως αποδόμησε το αφήγημα του απερχόμενου δημάρχου και κατακεραύνωσε το τοπικό σύστημα που λυμαίνεται επί δεκαετίες τον δήμο.

Μεγαλύτερη εντύπωση από την μεστή, συγκροτημένη, αυθεντική ομιλία, μεγαλύτερη εντύπωση ακόμα και από το γεγονός πως ο Μάρκος Λέγγας «βούλιαξε» την Πλατεία Ελευθερίας είχε το γεγονός ότι περισσότεροι από 1200 άνθρωποι, παρέμειναν από την αρχή μέχρι το τέλος στις θέσεις τους, όρθιοι, για να ακούσουν την ομιλία, να δουν την παρουσίαση των υποψηφίων και στο τέλος να κάνουν ερωτήσεις προς τον επόμενο δήμαρχο Σικυωνίων.

«Για να γίνεις δήμαρχος στο δήμο Σικυωνίων έπρεπε να φιλήσεις το χέρι των παλαιοπαραγόντων, των παλιών δημάρχων και μετά να έρθεις σε επαφή με τους εργολάβους, να σε χρηματοδοτήσουν και να σε κρατήσουν δέσμιο. Εγώ δεν το έκανα. Και αυτό μου χρεώνουν…», είπε ο Μάρκος Λέγγας καταχειροκροτούμενος.

Λίγο αργότερα υποσχέθηκε να υιοθετήσει το Ολλανδικό σύστημα: «όλα θα τα βάλουμε μπροστά, όλα θα φαίνονται στην βιτρίνα», σημείωσε και συνέχισε κάνοντας αναφορά στις επικρίσεις που δέχτηκε για το Αναπτυξιακό Πλάνο και γενικότερα για την προεκλογική του καμπάνια: «κατέθεσα ένα Αναπτυξιακό Πλάνο το οποίο είναι αποτέλεσμα πολύμηνης δουλειάς, είναι κοστολογημένο και καινοτόμο. Ένα πρόγραμμα που θα πάει τον δήμο μπροστά, που μιλά για τη νέα εποχή. Και λένε ότι το έφτιαξα επειδή έχω λεφτά. Αλλά ένα τέτοιο πλάνο δεν χρειάζεται λεφτά για να το σχεδιάσεις. Μυαλό χρειάζεται, ιδέες, δουλειά, χρόνο και ανθρώπους να το υλοποιήσουν…».

Ο υπ. Δήμαρχος Σικυωνίων έκανε ακόμα αναφορά στην παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί στην πόλη και αφορά στοιχεία του χαρακτήρα του : «Λένε πως δεν χαιρετάω στο δρόμο. Το λένε αυτοί που έχουν στο μυαλό τους ένα μοντέλο δημάρχου-«Καλοχαιρέτα». Αυτοί που έχουν μάθει να πηγαίνουν στο γραφείο του δημάρχου και να συζητάνε, λες και θέλουν να κάνουν ψυχοθεραπεία, στο τέλος να φεύγουν άπραγοι και να αρκούνται στο ότι έχουν σχέσεις με τον Δήμαρχο, δεν με αφορούν. Το να χτυπάω πλάτες και να λέω καλημέρες είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να βάλεις κάτω το μυαλό σου, να δουλέψεις και να αναζητήσεις λύσεις για τα προβλήματα. Κι επειδή λένε πως δεν χαιρετάω, πάρτε το κινητό μου. Είναι το 694 44 24 959. Δεν το έχω αλλάξει ποτέ εδώ και 20 χρόνια και το έχω πάντα ανοιχτό για τον καθένα συνεργάτη μου. Τώρα θα το έχω πάντα ανοιχτό και για εσάς».

Στο προοίμιο της ομιλίας του, ο Μάρκος Λέγγας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επέλεξε την κεντρική πλατεία του Κιάτου για να κάνει την ανοιχτή ομιλία του: «Η επιλογή της πλατείας έχει έναν συμβολισμό», τόνισε ο κ. Λέγγας «Παραπέμπει στην Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία και στην Εκκλησία του Δήμου, που ήταν ο τόπος συνάθροισης των πολιτών. Παραπέμπει στον Κλεισθένη, ο οποίος ήταν αυτός που έδωσε την πολιτεία στον λαό, όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης και φυσικά αποτελεί την τελευταία μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση.

Αλλά έχει και έναν άλλον συμβολισμό που αφορά τους κατοίκους της πρωτεύουσας του δήμου μας.

Δηλώνει την αποφασιστικότητά μας να ξαναπάρουμε την πλατεία και την κάνουμε πάλι δική μας. Δεν πάμε στα σοκάκια και τα στενάκια να κρυφτούμε. Ερχόμαστε εδώ στο κέντρο της πόλης στην  καρδιά της…», κατέληξε ο κ. Λέγγας πριν περάσει στο κύριο μέρος της τοποθέτησής του.

Ο κ. Λέγγας σημείωσε ακόμα πως η παρουσία των Σικυώνιων δημοτών στην ομιλία του «ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις εκλογές της Κυριακής και επιβεβαιώνει όλα τα μηνύματα τα οποία πήρα αυτούς τους επτά μήνες, στη διάρκεια των οποίων περπάτησα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του δήμου μας, σε όλα τα χωριά και σε όλες τις γειτονιές. Δείχνει πως οι συνδημότες και οι συνδημότισσες του δήμου μας είναι αποφασισμένοι να υπογράψουν με την ψήφο τους το οριστικό «Τέλος Εποχής» για τη διοίκηση του απερχόμενου δημάρχου Σικυωνίων…», σημείωσε ο κ. Λέγγας και συνέχισε:

«Ήταν πολλοί αυτοί που με έπιασαν από το μανίκι, με τράβηξαν και μου είπαν «τι πας να κάνεις; “Γιατί πας στην Πλατεία Ελευθερίας, πως θα την γεμίσεις”; “Γιατί πας την Τετάρτη, οι άλλοι θα κάνουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, Πέμπτη και Παρασκευή θα χάσεις τις εντυπώσεις”. Αλλά εγώ δεν αμφέβαλλα λεπτό. Όλους όσοι είχαν αντιρρήσεις, δεν τους άκουγα καν. Γιατί επτά μήνες τώρα, είστε εσείς αυτοί που μου λέτε ότι δεν ανέχεστε άλλο να υποτιμούν τη νοημοσύνη σας. Γιατί επτά μήνες τώρα κάποιοι πιστεύουν πως «ο κόσμος δε μιλάει, δεν εκδηλώνεται». Αλλά εγώ, που σας άκουγα έναν – έναν, προσωπικά, ήμουν σίγουρος ότι θα μιλούσατε απόψε με την παρουσία σας. Ε, λοιπόν, οι δημότες του Κιάτου μίλησαν απόψε και αποφάσισαν. Ψήφισαν ανατροπή και ψηφίζουν συνΔΗΜΟΤΕΣ, για έναν δήμο ανθρώπινο, σύγχρονο, ενωμένο και δυνατό»!

Ο κ. Λέγγας συνέχισε καταθέτοντας μία δομημένη ομιλία, η οποία ήταν χωρισμένη σε άξονες που περιέγραφαν:

 • το πρότυπο μας σύγχρονης δημοτικής αρχής και πως αυτό εκπληρώνεται από τον ίδιο και τον συνδυασμό του
 • την διαδρομή των επτά μηνών της προεκλογικής εκστρατείας που διεξήγαγε
 • την κατάθεση του Αναπτυξιακού Πλάνου
 • την συγκρότηση του συνδυασμού
 • την αποδόμηση της τρέχουσας θητείας του απερχόμενου δημάρχου
 • τις ευθύνες των παρατάξεων της μειοψηφίας για την σημερινή κατάσταση στον δήμο
 • το σχέδιο του για τον τρόπο με τον οποίο θα διοικήσει

 

Ειδικότερα  σε ό,τι αφορά το πρότυπο μιας σύγχρονης δημοτικής αρχής ο κ. Λέγγας μίλησε για την ανάγκη ο επόμενος δήμαρχος να είναι εξωστρεφής, να έχει αποδεδειγμένη ικανότητα στην διοίκηση και στην σύνθεση απόψεων, να εμπνέει τους συνεργάτες του και να έχει όραμα. Σημείωσε ακόμα πως το «κράτος-πατερούλης» δεν υπάρχει πια, καθώς οι κρατικοί πόροι θα είναι ελάχιστοι και οι φόροι θα μετακυλιστούν στους δήμους με σοβαρό κίνδυνο να μην εισπράττονται: «Άρα ο επόμενος δήμαρχος θα πρέπει να φέρει πόρους και ανάπτυξη. Θα πρέπει να παράξει πλούτο και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας την διαδρομή των επτά μηνών της προεκλογικής περιόδου ο κ. Λέγγας μίλησε για την επαφή που είχε με τους δημότες στο τέλος του περασμένου χρόνου, όταν αντάλλαξε ευχές με τους επιχειρηματίες του δήμου στους οποίους πρόσφερε το γούρι της χρονιάς. «Τότε συστήθηκα μαζί σας. Σε 4 ημέρες – συνάντησα 2,500 ανθρώπους, τους οποίους ακούσαμε, ρωτήσαμε και τελικά ανταλλάξαμε κοινούς προβληματισμούς…».

Ο κ. Λέγγας υπενθύμισε ακόμα τις επαφές που είχε με τους θεσμικούς παράγοντες (περιφερειάρχη, βουλευτές, απερχόμενο δήμαρχο κ.λπ), τα σωματεία, συλλόγους και τοπικούς φορείς, αλλά και την εκδήλωση για την Ιδρυτική Διακήρυξη: «Στην Ιδρυτική Διακήρυξη θέσαμε τις Αρχές, τις Αξίες και τις Δεσμεύσεις μας. Θέσαμε ψηλά τον πήχη, δείξαμε ότι θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε τον δήμο μας ισχυρό, που θα είναι πρότυπος σε όλη την Ευρώπη. Βάλαμε τον δήμο Σικυωνίων ξανά στον χάρτη», σημείωσε ο υπ. δήμαρχος Σικυωνίων.

Για το Αναπτυξιακό Πλάνο ο κ. Λέγγας υποστήριξε πως αποτελεί τον οδικό άξονα προκειμένου παρέθεσε τα παραδείγματα πολλών ελληνικών πόλεων που έχουν καταφέρει να διακριθούν: «Λένε κάποιοι ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα αυτά. Αλλά το ίδιο έλεγαν στα Τρίκαλα και σήμερα είναι η πιο έξυπνη πόλη της Ευρώπης! Το Ηράκλειο σαρώνει τα βραβεία της ψηφιοποίησης & της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης! Η Κοζάνη είναι η πιο καθαρή πόλη της Ελλάδας! Το Περιστέρι έχει γίνει μια πράσινη πόλη! Ο Δήμος Δέλτα, στην Θεσσαλονίκη, ένας δήμος λίγο μεγαλύτερος από τον δικό μας απορρόφησε 800 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερα χρόνια! Όλα γίνονται. Αλλά χρειάζονται σχέδιο, όραμα, αισθητική, γνώση, διάθεση, ανθρώπους. Εμείς αυτά τα έχουμε…» τόνισε με έμφαση ο κ. Λέγγας!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το σημείο της ομιλίας όπου ο κ. Λέγγας αναφέρθηκε στα επτά ψέματα του απερχόμενου δημάρχου για:

 • το νερό, όπου αντιπαρέβαλε τις επτά αλήθειες για το τι συμβαίνει πραγματικά με την υδροδότηση.
 • τον υγιή οικονομικά δήμο, αποδεικνύοντας με στοιχεία από τον προϋπολογισμό ότι ο δήμος παρουσιάζει κάθε χρόνο ζημιές, την ώρα που πληρώνουμε 1058 ευρώ την ημέρα για έξοδα παράστασης και κινήσεως των αξιωματούχων της δημοτικής αρχής.
 • τον μηδενικό δανεισμό, καταθέτοντας στοιχεία που αναφέρουν πως υπάρχει νέο δάνειο 350.000 ευρώ περίπου.
 • τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, οι οποίες είναι πολύ μικρότερες από αυτές για τις οποίες υπερηφανεύεται ο απερχόμενος δήμαρχος.
 • το αρχαίο θέατρο, που η ολοκλήρωση της ανασκαφής του καθυστερεί χαρακτηριστικά.
 • το λιμάνι, όπου κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι ο σχεδιασμός και τι χαρακτήρα θέλει να του δώσει η απερχόμενη δημοτική αρχή.
 • τις αποθήκες του ΑΣΟ, όπου οι εργασίες έχουν σταματήσει.

 

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «συνΔΗΜΟΤΕΣ» δεν άφησε έξω από το κάδρο των ευθυνών και τις παρατάξεις της μειοψηφίας του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου: «Είναι συνυπεύθυνες για την σημερινή κατάσταση του δήμου. Εμείς ανακαλύψαμε τα ψέματα του απερχόμενου δημάρχου για τα οικονομικά στοιχεία σε μια εβδομάδα. Πήραμε τους ισολογισμούς, τους μελετήσαμε και αποδομήσαμε το αφήγημα του απερχόμενου δημάρχου. Οι παρατάξεις γιατί δεν τα ανέδειξαν;

Είχαν αυτά τα στοιχεία στα χέρια τους, θεσμικά, ως μέλη του δημοτικού συμβουλίου και ως μέλη των διοικητικών συμβουλίων των Νομικών Προσώπων.

Γιατί δεν μίλησαν για τις ζημιές του 2015, του 2016, του 2017; Για τις ζημιές των παρελθόντων ετών; Πότε τον ρώτησαν που είναι τα αποθεματικά μας και κυρίως πόσα είναι; Γιατί τον άφησαν να δώσει τα χρήματα του δήμου στην κυβέρνηση;

Γιατί του επιτρέπουν να συνεχίζει τα ψέματα για το νερό; Πότε ανέδειξαν την αδιαφορία του για το παραλιακό μέτωπο, για την καθαριότητα, για την άθλια κατάσταση των δρόμων που ξεκίνησε να τους φτιάχνει άρον-άρον το τελευταίο δεκαήμερο των εκλογών;

Με το ίδιο ενδιαφέρον που έδειξαν ως αντιπολίτευση με το ίδιο θέλουν να διοικήσουν τον δήμο;», αναρωτήθηκε ο κ. Λέγγας.

Τέλος, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο θα διοικήσει ο κ. Λέγγας σημείωσε πως οι αρμοδιότητες της καθημερινότητας θα περάσουν στα χέρια των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίοι θα έχουν δικό τους προϋπολογισμό. Για τον δικό του ρόλο σημείωσε πως θα είναι να πραγματοποιήσει όλες τις απαιτούμενες επαφές και συναντήσεις για να μπορέσει να βρει τους πόρους που απαιτούνται, ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιό των «συνΔΗΜΟΤΩΝ».

Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων
υπ. Δημάρχου Σικυωνίων
Μάρκου Λέγγα

Πηγή: ontimenews.gr