Μάρκος Λέγγας: “Επιζητώ την κριτική, αλλά με αφήνει αδιάφορο η λάσπη”

Μάρκος Λέγγας: “Επιζητώ την κριτική, αλλά με αφήνει αδιάφορο η λάσπη”

Ο υποψήφιος δήμαρχος Σικυωνίων κ.Μάρκος Λέγγας,  παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, με αφορμή δημοσιεύματα και συζητήσεις που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα στην πόλη.

Η αλήθεια είναι ότι δε κατανοήσαμε το έκτακτο της συνέντευξης, όμως η αλήθεια είναι επίσης, ότι ο υπ. Δήμαρχος κ. Μάρκος Λέγγας  έδειξε με αυστηρό ύφοςδυναμικό τρόπο και ακριβή λόγο ότι ήταν απολύτως αναγκαία. Η παραφιλολογία των τελευταίων ήμερων, η παραπολιτική και οι προκλήσεις φαντάζουν αρκετά και ικανά γεγονότα ούτω σώστε να αναγκαστεί να «ξεκαθαρίσει μερικά πράγματα» όπως ανέφερε. Έκανε απολύτως κατανοητό το γεγονός ότι όταν κάποιος “ρίχνει το γάντι” ενίοτε κάποιος άλλος μπορεί να το “σηκώσει”.

Δεν εξηγείται αλλιώς ότι μίλησε με πολύ σκληρά λόγια, με ευθείες βολές προς  «παράγοντες και παραγοντίσκους», οι οποίοι εξυπηρετούν προσωπική ατζέντα θέλοντας να κρατήσουν δέσμιο τον Δήμο.Δεν εξηγούνται αλλιώς οι αναφορές του για ανθρώπους που « έχουν κάνει τον δήμο ζωολογικό κήπο γεμάτο τρωκτικά, χελώνες, αρπακτικά, κοράκια και λαγούς ». Τα μηνύματα που έστειλε πολλαπλά σε πολλές κατευθύνσεις και με τη δέσμευση ότι την «επόμενη φορά θα πω ονόματα».

Ίσως αυτό που φοβίζει τους «παράγοντες και παραγοντίσκους» να είναι το γεγονός, ότι ο υπ. Δήμαρχος  κ. Μάρκος Λέγγας (από την αρχή αυτό πρεσβεύει), στον προεκλογικό του αγώνα, κυρίαρχη θέση θα έχει η Πολιτική, στο προσκήνιο, στο “τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης θέσεων” και όχι το Παρασκήνιο, το “τραπέζι συναλλαγής θέσεων”. Καταθέτοντας 10 ερωτήματα, τα οποία, όπως είπε συμπυκνώνουν την πρόταση των «συνΔΗΜΟΤΩΝ» και αποτελούν της βάση της αυτοδιοικητικής του αντίληψης.

1.   Συμφωνείτε ότι είναι υποχρέωση και καθήκον μας να σχεδιάσουμε την δημιουργία ενός σύγχρονου, πρωτοποριακού και ευρωπαϊκού Δήμου, που θα τεθεί και πάλι στην υπηρεσία όλων των Σικυώνιων;

2.   Αναγνωρίζετε την ανάγκη να ενώσουμε δυνάμεις, ώστε να αποκαταστήσουμε τους θεσμούς και να προχωρήσουμε στην ουσιαστική επανένωση της ορεινής, ημιορεινής και πεδινής ζώνης του Δήμου μας;

3.   Δέχεστε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που προβλέπει ο νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να ενισχύσουμε ουσιαστικά τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση της πολιτικής μας;

4.   Θέλετε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για έναν Δήμο που θα διαχειρίζεται τα έσοδά του με διαφάνεια, θα ενισχύει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα επιστρέφει τον παραγόμενο πλούτο στους δημότες, με έργα που θα αυξάνουν την προστιθέμενη αξία του;

5.   Προσυπογράφετε την εγκατάσταση συστημάτων αξιοκρατίας και συνεχούς αξιολόγησης, που θα ξεχωρίζουν τον ικανό από τον ανίκανο και τον εργατικό από τον αδιάφορο;

6.   Πιστεύετε ότι είναι ώρα να εκμεταλλευτούμε τις καινοτόμες ιδέες, και να διοικήσουμε με εξωστρέφεια και αισθητική, αναδεικνύοντας στις θέσεις ευθύνης τους καλύτερους;

7.   Ονειρεύεστε έναν Δήμο ο οποίος θα ξαναγίνει ζωντανός, θα φέρει πίσω τους νέους ανθρώπους και θα τους δώσει τα εφόδια να φτιάξουν στον τόπο τους, την ζωή τους;

8.   Προκρίνετε μία δυναμική και αναπτυξιακή πορεία, η οποία θα αξιοποιεί το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου μας, τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητές του, καθώς και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει;

9.   Έχετε στο μυαλό σας διαφορετική αντίληψη για το τι είναι Πολιτισμός, Αθλητισμός, Οικονομική Ανάπτυξη, Κοινωνική Αλληλεγγύη, Αειφορία, Κυκλική Οικονομία, Διαχείριση Απορριμμάτων, Προστασία του Περιβάλλοντος, Πρωτογενής Τομέας, Διαχείριση Υδάτινων Πόρων;

10.  Ζηλεύετε τις μικρές πόλεις και δήμους στο εξωτερικό, που παρουσιάζουν τόσο διαφορετική εικόνα από την εικόνα του δικού μας δήμου;

Τέλος έδωσε το στίγμα του για την προεκλογική περίοδο, αλλά και για την επόμενη μέρα των εκλογών αναφέροντας «πρέπει να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε. Πρέπει να μάθουμε να μην φοβόμαστε τον διάλογο. Να δείχνουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Να γκρεμίζουμε τις διαφορές μας».

 

«συνΔΗΜΟΤΕΣ» ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ηχηρή παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο για τον δήμο Σικυωνίων πραγματοποίησε ο επικεφαλής του συνδυασμού «συνΔΗΜΟΤΕΣ» και υποψήφιος δήμαρχος Σικυωνίων Μάρκος Λέγγας, ο οποίος παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, με αφορμή δημοσιεύματα και συζητήσεις που διεξάγονται το τελευταίο διάστημα στην πόλη και τον αφορούν.

«Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν φήμες και δημοσιεύματα, που εμπλέκουν το όνομά μου. Σιώπησα, ακόμα και όταν επιχείρησαν να με πλήξουν επαγγελματικά. Όμως σήμερα είμαι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα», δήλωσε σε αυστηρό τόνο ο επικεφαλής του συνδυασμού «συνΔΗΜΟΤΕΣ» και συμπλήρωσε:
«Σε ό,τι με αφορά έχω μάθει να διατυπώνω τον δημόσιο λόγο με σαφήνεια, ευθύτητα, καθαρότητα και πάντοτε εγγράφως. Αυτό προκύπτει και απο την 20ετή επαγγελματική μου πορεία. Επιζητώ την κριτική, αλλά με αφήνει αδιάφορο η λάσπη γιατί ο κόσμος την καταλαβαίνει. Ζητώ καθαρές κουβέντες από όλους και δεν ανέχομαι την παραπολιτική γιατί κρατά δέσμιο τον δήμο. Oτιδήποτε άλλο ακούγεται είναι προϊόν συμφερόντων και παραφιλολογίας…».

Ο κ. Λέγγας σημείωσε πως από την καθημερινή επαφή του με τους δημότες προκύπτει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για συνένωση των υγιών δυνάμεων του τόπου: «Από την ημέρα που πήρα την απόφαση να βγω μπροστά, σε όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου, διαπίστωσα ότι ένα είναι το αίτημα της τοπικής κοινωνίας: «η σύνθεση και η συστράτευση των υγιών δυνάμεων του δήμου μας, για το κοινό καλό». Οι άνθρωποι που συναντώ καθημερινά στην πόλη και τα χωριά του δήμου μας δεν θέλουν απλώς μια αλλαγή στην διοίκηση του δήμου, που θα μοιάζει με σκυταλοδρομία.

Θέλει αυτή την αλλαγή να την εκφράσει μια νέα γενιά ανθρώπων, που θα δράσει μαζί. Μια νέα γενιά ανθρώπων που δεν θα έχει σχέση με εκείνους που έχουν κάνει τον δήμο ζωολογικό κήπο γεμάτο τρωκτικά, χελώνες, αρπακτικά, κοράκια και λαγούς. Αυτοί είναι οι αντίπαλοί μας και όχι οι παρατάξεις και οι συνδυασμοί.

Και αυτό πρέπει να το κάνουμε τώρα, αφού δεν το κάναμε χτες. Γιατί στην πολιτική συμβαίνει ό,τι και στην φύση. Το κενό εξουσίας, αν δεν το καταλάβει μια διοίκηση που να χαρακτηρίζεται από υπεύθυνη ηγεσία, καταλαμβάνεται από μία ηγεσία που τη χαρακτηρίζουν οι εγωισμοί, οι μικροπολιτικές και τα συμφέροντα…»

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Λέγγας τόνισε πως ο διάλογος για την δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου, το οποίο θα οδηγήσει στην ανατροπή της κατεστημένης τάξης πραγμάτων, έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί, υπό τον όρο ότι όλα τα θέματα που θα αποτελέσουν την ατζέντα του θα συζητηθούν στο φως: «Οι «συνΔΗΜΟΤΕΣ», οδηγοί της κούρσας που θα φέρει την ανατροπή στο δήμο Σικυωνίων, με την Ιδρυτική μας Διακήρυξη θέσαμε ένα πλαίσιο Αρχών, Αξιών και Δεσμεύσεων, που αποτελεί την βάση της αυτοδιοικητικής μας αντίληψης. Ο διάλογος έχει ξεκινήσει, συνεχίζεται και θα παραμείνει ανοιχτός, υπό τον όρο ότι όλα τα θέματα θα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι και σε κοινή θέα. Χωρίς υστεροβουλίες, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς δεύτερες σκέψεις. Σε αυτό τον διάλογο οι «συνΔΗΜΟΤΕΣ» διατυπώνουμε την πρότασή μας, ανοιχτά και καθαρά, προς όλους, με στόχο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον…».

Ο κ. Λέγγας έστειλε σαφές μήνυμα προς όσους χρησιμοποιούν το όνομά του το τελευταίο διάστημα προκειμένου να εξυπηρετήσουν την προσωπική τους στρατηγική: «Δεν είμαι πολιτικός και γι αυτό ΔΕΝ συνδιαλέγομαι ΟΥΤΕ αναγνωρίζω παράγοντες και παραγοντίσκους. Ειδικά εκείνους που κράτησαν, κρατούν και θέλουν να εξακολουθήσουν να κρατούν τον δήμο μας δέσμιο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την προσωπική τους ατζέντα και να διεκδικήσουν ή να διατηρήσουν ρόλο στην διοίκηση των δημοτικών μας πραγμάτων. Όλοι αυτοί θα περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας από την 1η Σεπτεμβρίου…».

Ο κ. Λέγγας τόνισε πως κύρια αιτία της συνεχιζόμενης κακοδαιμονίας για την ελληνική κοινωνία είναι η αδυναμία της να ενωθεί μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει: «Για να λυτρωθούμε από αυτήν πρέπει να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε. Πρέπει να μάθουμε να μην φοβόμαστε τον διάλογο. Να δείχνουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Να γκρεμίζουμε τις διαφορές μας. Να χτίζουμε πάνω στις κοινές μας πεποιθήσεις. Να κάνουμε ο καθένας ως άτομο ένα βήμα πίσω, ώστε να προχωρούμε ως κοινωνία πολλά βήματα μπροστά. Να ακούμε, και όχι μόνο να μιλάμε…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «συνΔΗΜΟΤΕΣ» έκανε αναφορά στα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τον δήμο Σικυωνίων ως έναν από τους πιο προικισμένους δήμους της χώρας, αλλά το αντιπαρέβαλλε με την αδυναμία της απερχόμενης διοίκησης να καταθέσει ένα σχέδιο με προοπτική και έμπνευση.
Τέλος κατέθεσε 10 ερωτήματα, τα οποία, όπως είπε συμπυκνώνουν την πρόταση των «συνΔΗΜΟΤΩΝ» και αποτελούν της βάση της αυτοδιοικητικής του αντίληψης.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
«συνΔΗΜΟΤΕΣ» ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ
υπ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΛΕΓΓΑΣ

 

Πηγή: ontimenews.gr