Μάρκος Λέγγας: “Συνδημότες” ενώνουμε δυνάμεις, σχεδιάζουμε το μέλλον

Μάρκος Λέγγας: “Συνδημότες” ενώνουμε δυνάμεις, σχεδιάζουμε το μέλλον

“Συνδημότες”: Αυτό είναι το όνομα του συνδυασμού του υποψηφίου Δημάρχου Σικυωνίων, Μάρκου Λέγγα, ο οποίος σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Συνεδριακό Κέντρο “Μάλλιου”, παρουσίασε το όνομα και το λογότυπο του συνδυασμού του, ενώ ταυτόχρονα έθεσε τις προγραμματικές θέσεις και δεσμεύσεις του νέου αυτοδιοικητικού συνδυασμού.

Τον Μάρκο Λέγγα, προλόγισε η 12χρονη ανηψιά του, Κοραλία, σε μια κίνηση που εξέπληξε τους πάντες, καθώς η Κοραλία με θάρρος αλλά και “θράσος”, ανέβηκε στη σκηνή και κατάφερε να τη γεμίσει με την πληθωρική της παρουσία. Αφού περιέγραψε τη σημαντική σχέση ζωής που έχει με το θείο της και τόνισε μερικές μόνο από τις αξίες και τις αρχές που την έχει διδάξει, τον κάλεσε στη σκηνή για να ξεκινήσει η πολιτική εκδήλωση. “Μάρκο, έλα. Τα έχω κανονίσει όλα”, είπε η 12χρονη Κοραλία, καθώς το πλήθος προσπαθούσε να συνέλθει από το ευχάριστο σοκ που του είχε προκαλέσει η ανηψιά του Μάρκου Λέγγα.

Ο Μάρκος Λέγγας, ξεκινώντας την ομιλία του, αποκάλυψε το όνομα του συνδυασμού. “Συνδημότες. Γιατί πρέπει να βάλουμε ξανά τους «δημότες» στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Γιατί οι «δημότες» είναι οι αληθινοί ιδιοκτήτες του δήμου. Γιατί οι «δημότες» είναι αυτοί τους οποίους πρέπει να ακούμε, αυτοί με τους οποίους πρέπει να χαράξουμε μια καινούργια πορεία. “Το ΣΥΝ προσθέτει και ενώνει. Και οι ΣΥΝδημότες του Δήμου Σικυωνίων θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάρκος Λέγγας.

“Συνδημότες” ενώνουμε δυνάμεις, σχεδιάζουμε το μέλλον

Όσο για το λογότυπο, όπως εξήγησε λίγο αργότερα ο Μάρκος Λέγγας, είναι εμπνευσμένο από το περιστέρι, που ήταν το σύμβολο της Αρχαίας Σικυώνας. “Θέλαμε με τον τρόπο αυτό να δηλώσουμε ότι συνδέουμε το παρελθόν με το παρόν, για να προχωρήσουμε σε ένα ασφαλές μέλλον”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας το Όραμα και τις Αξίες του νέου αυτοδιοικητικού συνδυασμού για το Δήμο Σικυωνίων, ο Μάρκος Λέγγας, τόνισε ότι “Το Όραμά μας είναι να κάνουμε τον Δήμο Σικυωνίων έναν σύγχρονο Δήμο, που θα τον διαπνέουν τα χαρακτηριστικά της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Θέλουμε έναν Δήμο ευέλικτο και παραγωγικό, στην υπηρεσία του δημότη. Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για έναν Δήμο που θα διαχειρίζεται τα έσοδά του με διαφάνεια, που θα ενθαρρύνει και θα ενισχύει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα θα επιστρέφει τον παραγόμενο πλούτο στους δημότες, με έργα που θα έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και θα αυξάνουν την προστιθέμενη αξία του. Προκρίνουμε μία δυναμική και αναπτυξιακή πορεία, η οποία θα αξιοποιεί το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου μας, τις δυνατότητές του, καθώς και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα”.

Στόχοι – Καινοτομίες

 

Με δύο καινοτομίες που προκάλεσαν το ενδιαφέρον του κόσμου και τρεις στόχους, ο Μάρκος Λέγγας, παρουσίασε μερικές μόνο από τις θέσεις του συνδυασμού του, δεσμευόμενος ότι στο άμεσο προσεχές μέλλον θα παρουσιάσει ολόκληρο το πρόγραμμά του.. Όπως αποκάλυψε, επιθυμία του είναι οι δημότες να συμμετέχουν στα κοινά και στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργήσει το “θεσμό” του “Δημάρχου εις το τετράγωνο”, με τον κάθε “Δήμαρχο” να καταγράφει προβλήματα και τα κακώς κείμενα του οικοδομικού τετραγώνου που εκπροσωπεί, να στέλνει μέσω έξυπνων εφαρμογών το πρόβλημα, στις δημοτικές υπηρεσίες και στη συνέχεια να παρακολουθεί την εξέλιξη και την πορεία του προβλήματος, μέχρι την επίλυσή του. Ταυτόχρονα, για την τρίτη ηλικία, τόνισε ότι θα μοιράσει ένα σύστημα S.O.S., που ο ηλικιωμένος θα ενεργοποιεί κάθε φορά που θα το έχει ανάγκη, με σκοπό να ειδοποιεί τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του αλλά και τον προσωπικό του ιατρό.

Ο Μάρκος Λέγγας, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το 2027, ο Δήμος Σικυωνίων, θα ανακυκλώνει το 55% των απορριμμάτων που παράγει, ικανοποιώντας την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα έχει μειώσει κατά 50% τις ανάγκες του και θα είναι ενεργειακά αυτόνομος. Δεσμεύτηκε δε, ότι θα καθιερώσει το Φεστιβάλ Fen-Fest, για να αναδείξει τόσο τα φασόλια Φενεού όσο και άλλα προϊόντα της Σικυώνιας γης.

Αναλυτικά:

Δήμαρχος εις το τετράγωνο:

Κάθε πόλη και χωριό θα χωρίζεται σε οικοδομικά τετράγωνα, και οι δημότες θα κληθούν να γίνουν «Εκπρόσωποι του Οικοδομικού Τετραγώνου», ή αλλιώς «Δήμαρχοι στο τετράγωνο». Ο κάθε «Δήμαρχος στο τετράγωνο» θα καταγράφει τα κακώς κείμενα του οικοδομικού τετραγώνου το οποίο εκπροσωπεί, όπως κατεστραμμένες πλάκες στα πεζοδρόμια, καμένες λάμπες, λακκούβες στους δρόμους, σπασμένους κάδους απορριμμάτων και όποια άλλα θέματα αναζητούν λύσεις.

Το ίδιο θα μπορεί να κάνει, μέσω έξυπνων εφαρμογών από το κινητό του, κάθε δημότης, ο οποίος θα καταγράφει και θα στέλνει στις δημοτικές υπηρεσίες, κάθε πρόβλημα που διαπιστώνει. Αλλά τίποτα δεν θα τελειώνει εκεί. Ο δημότης θα παρακολουθεί την εξέλιξη του προβλήματος που κατέγραψε: θα ενημερώνεται ποιος συνεργάτης του Δήμου το έχει αναλάβει, τι ενέργειες έχει κάνει, πότε θα επιλυθεί. Κι όταν αυτό συμβεί, τότε και πάλι θα ενημερώνεται, ώστε να αξιολογεί ο ίδιος όλη την διαδικασία, σε πραγματικό χρόνο.

Αειφόρος Ανάπτυξη:

Η αειφόρος ανάπτυξη εξελίσσεται σε τρία επίπεδα: στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Για να πετύχουμε την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα τρία επίπεδα, είναι απαραίτητο να παραμένουμε προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα, έναντι της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της παγκόσμιας κοινότητας. Στόχος μας είναι το 2027 να γίνει ο πρώτος καθολικά αειφορικός δήμος στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μέλλον και μαζί θα το υλοποιήσουμε.

Ειδικότερα, για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, οφείλουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην Ανάπτυξη του Εθνικού Προγράμματος Ανακύκλωσης, με διαχωρισμό στην πηγή. Κάθε μέρα που περνά, οι πολίτες συνειδητοποιούν πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση στην πηγή. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Θέτουμε στόχο το 2027, στον Δήμο Σικυωνίων, να ανακυκλώνουμε το 55% των απορριμμάτων που παράγουμε, ικανοποιώντας την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πολεοδομικό Σχέδιο:

Ο Δήμος Σικυωνίων, δεν έχει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και γι αυτό είναι αδύνατον να υλοποιηθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός, για το μέλλον του τόπου μας. Μέχρι σήμερα, η έννοια της πολεοδόμησης σήμαινε ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχών, οι οποίες κτίζονταν άναρχα και με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές. Αλλά για μια δημοτική αρχή που θέλει να βλέπει μπροστά, η πολεοδόμηση πρέπει να προβλέπει τις οικιστικές ανάγκες της επόμενης 20ετίας. Αυτό σημαίνει χωροθέτηση νέων περιοχών οικιστικής ανάπτυξης. Στόχος του συνδυασμού “Συνδημότες” είναι:

  • ΝΑ ορίσουμε χρήσεις γης, εξασφαλίζοντας ωστόσο ότι κάθε ιδιοκτησία, θα έχει αναλογική συμμετοχή, στις κοινές υποχρεώσεις ανάπτυξης.
  • ΝΑ δώσουμε κίνητρα για την δημιουργία παραδοσιακών οικισμών, ήπιας ανάπτυξης, ειδικά στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη του Δήμου, που θα αντικαταστήσει την άναρχη και άχρωμη αστική δόμηση.
  • ΝΑ συνεννοηθούμε, ώστε να απαλλοτριώσουμε ιδιωτικές εκτάσεις -όπου είναι εφικτό- για να αυξήσουμε το αστικό πράσινο.

Ενέργεια:

Δεσμευόμαστε να αποτυπώσουμε όλες τις ενεργειακές καταναλώσεις του Δήμου, ώστε να έχουμε πραγματική εικόνα και να προχωρήσουμε στην μείωσή τους. Ταυτόχρονα, να δημιουργήσουμε μονάδες και κοινότητες παραγωγής ενέργειας, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές. Θέτουμε ως στόχο το 2027, ο Δήμος Σικυωνίων να έχει μειώσει κατά 50% τις ανάγκες του και να είναι ενεργειακά αυτόνομος.

S.O.S. για την τρίτη ηλικία:

Στέδιο μας είναι να δώσουμε σε κάθε ηλικιωμένο κάτοικο του δήμου μας ένα σύστημα ειδοποίησης, ένα σύστημα S.O.S., που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που ο συνδημότης μας θα έχει ανάγκη. Το σύστημα αυτό θα συνδέεται όχι μόνο με τα προσφιλή του πρόσωπα, ή τον γιατρό του, αλλά και με τον πρόεδρο και τα μέλη της τοπικής κοινότητας, το Κέντρο Υγείας και όποιο άλλο πρόσωπο ή φορέα κρίνεται απαραίτητο.

Θα προχωρήσουμε ακόμα στην σύσταση πολυδύναμων ιατρείων, σε κάθε τοπική κοινότητα, για την εξυπηρέτηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας των κατοίκων. Την ευθύνη της λειτουργίας τους θα έχουν τα τοπικά συμβούλια. Αυτό, όμως, που χρειάζεται περισσότερο ένας ηλικιωμένος άνθρωπος είναι να ξαναδώσουμε ζωή στον τόπο μας.

Fen Fest και 3 Lake City

Παρατηρούμε καθημερινά πόσο σημαντικά προϊόντα προσφέρει η Σικυώνια γη. Κάποια από αυτά, όπως τα φασόλια Φενεού, είναι μοναδικά στον κόσμο, με υψηλή διατροφική αξία. Αντί να διοργανώνουμε πανηγύρια, χωρίς κάποια αναφορά στο τοπικό χρώμα, εμείς δεσμευόμαστε να διοργανώνουμε κάθε χρόνο ένα φεστιβάλ, το Fen-Fest, για να αναδείξουμε το σπουδαίο αυτό προϊόν.

Η ολοκλήρωση του φράγματος του Ασωπού θα δημιουργήσει ένα τουριστικό αξιοθέατο, μοναδικό στην Ελλάδα. Σε ακτίνα μερικών δεκάδων χιλιομέτρων θα δημιουργηθούν τρεις υδάτινοι προορισμοί, τρεις φυσικές και τεχνητές λίμνες, οι οποίες θα μετατρέψουν τον Δήμο Σικυωνίων στην “three lake city”.

Και βέβαια δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό και αγροδιατροφή, χωρίς να ξανακάνουμε την Στυμφαλία, κανονική λίμνη. Χωρίς να επαναφέρουμε τον χαρακτήρα της και την ακτογραμμή της, χωρίς να την καθαρίσουμε και να την συνδέσουμε με δράσεις αθλητικού και περιπατητικού τουρισμού.

Πηγή: loutraki365.gr