Συνάντηση με τον κ. Αραχωβίτη και τον κ. Κουρεμπέ

Συνάντηση με τον κ. Αραχωβίτη και τον κ. Κουρεμπέ

Σας επισυνάπτουμε δελτίο Τύπου από τις συναντήσεις που είχε σήμερα Δευτέρα 4 Μαρτίου ο υπ. Δήμαρχος Σικυωνίων Μάρκος Λέγγας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ.

Κιάτο, 4 Μαρτίου 2019

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη είχε την Δευτέρα ο υπ. Δήμαρχος Σικυωνίων Μάρκος Λέγγας. Ο κ. Λέγγας περιέγραψε στον υπουργό το σχέδιο του συνδυασμού «συνΔΗΜΟΤΕΣ» για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στον δήμο Σικυωνίων, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την ολοκληρωμένη εφαρμογή της ψηφιακής γεωργίας. Τελικός στόχος είναι η ενίσχυση της αειφορίας και η ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.
Παράλληλα ο κ. Λέγγας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών προϊόντων ορισμένα από τα οποία, όπως τα φασόλια Φενεού, είναι μοναδικά στον κόσμο, με υψηλή διατροφική αξία. Από την μεριά του ο κ. Αραχωβίτης ενημέρωσε τον κ. Λέγγα για τις δράσεις του υπουργείου στον αγροτικό τομέα αλλά και για τις εξελίξεις γύρω από το φράγμα του Ασωπού, το οποίο προχωρά με εντατικούς ρυθμούς.

Στη συνέχεια ο κ. Λέγγας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) Φάνη Κουρεμπέ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα αιτήματα των αγροτών του δήμου Σικυωνίων για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Ο κ. Κουρεμπές δεσμεύτηκε στον κ. Λέγγα πως θα δικαιωθούν όσοι αγρότες καταθέσουν ενστάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν παραστατικά (τιμολόγια πώλησης για εξαγωγή και εσωτερική αγορά, καθώς και τιμολόγια πώλησης προς χυμοποίηση) που να δικαιολογούν το ύψος των ζημιών.
Στην ερώτηση του κ. Λέγγα για το ύψος των αποζημιώσεων και το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο κ. Κουρεμπές υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα γίνει η πρώτη εκταμίευση. Από εκεί και πέρα, εφόσον οι παραγωγοί που καταθέσουν ενστάσεις υποβάλλουν τα απαιτούμενα παραστατικά, θα υπάρξει μία ενίσχυση 15%-20% επιπλέον της αρχικής.

 

Γραφείο Τύπου
υπ. Δημάρχου Σικυωνίων
Μάρκου Λέγγα